50 posts categorized "Office 365"

15 april 2015

Slikken of stikken bij migratie naar de cloud

Onlangs heb ik een opiniestuk geschreven in Computable. De titel: Stikken of slikken bij een migratie naar de cloud. Hoewel de titel negatief kan overkomen is het volgens mij geen nadeel dat de cloud niet oneindig kan worden aangepast naar de wens van iedere individuele gebruiker.

Het volledige artikel kun je lezen op de Computable Website: Outsourcen naar de cloud: Slikken of stikken

18 maart 2015

SharePoint Online als Intranet

SharePoint Online, onderdeel van Microsoft Office 365, wordt door veel organisaties gebruikt als intranet omgeving. Toch zijn er enkele zaken waar je over na moet denken voordat je hieraan begint. In de post die ik samen met Dennis Hoogenraad van Wortell heb gemaakt een verdere uitleg over de aandachtspunten van een intranet op basis van SharePoint Online.

We hebben er ook een presentatie over gegeven. Deze is te bekijken op SlideShare:

19 november 2014

Office 365 adoptie: Meten is weten

Verreweg de meeste organisaties die starten met Office 365 beginnen met het migreren van hun E-mail. Na deze initiële migratie van E-mail worden doorgaans SharePoint Online portals in gebruik genomen en krijgen gebruikers de beschikking over hun persoonlijke OneDrive. Scenario’s die daarna volgen zijn de implementatie van Lync Online en het beschikbaar stellen van Office Pro Plus aan de eindgebruikers.

Hoewel het natuurlijk niet noodzakelijk is om alle verschillende functies van Office 365 in gebruik te nemen, is het natuurlijk wel aan te bevelen niet alleen maar Exchange Online, SharePoint Online of Lync Online te gebruiken, maar echt te kijken naar meerdere scenario’s. Vooral indien meerdere diensten uit het Office 365 portfolio gebruikt worden verdiend een Office 365 implementatie zich immers terug.

De Office 365 portal geeft inzicht in het gebruik van de omgeving. Er zijn verschillende basisrapportages beschikbaar. Die geven op high-level niveau aan hoeveel gebruikers actief gebruik maken van de verschillende diensten. Erg gedetailleerd zijn deze rapportages echter niet. Een voorbeeld van zo’n rapportage staat hieronder (actieve en inactieve mailboxen):

Office365mailbox

Om goede, zinnige beslissingen te kunnen nemen over het gebruik van Office 365 heeft Wortell dan ook gezocht naar een andere oplossing. Uiteindelijk hebben wij ervoor gekozen een samenwerking aan te gaan met 4ward365. Met deze oplossing hebben wij de mogelijkheid om inzage te krijgen in het daadwerkelijke gebruik van de verschillende Office 365 diensten.

Binnen 4ward365 is alle data van een Office 365 omgeving verzameld. Deze data is vervolgens omgezet naar een enorme hoeveelheid rapporten die allemaal, individueel, inzage geven in het gebruik van de Office 365 omgeving.

Een voorbeeld van zo’n rapportage is een analyse van de binnengekomen e-mails. Daarbij word weergegeven wat voor typen mail daadwerkelijk ontvangen wordt.

4ward365mailtraffic

Indien gewenst kan vervolgens een overzicht verkregen worden wat voor typen mail er daadwerkelijk ontvangen worden.

4ward365 geeft niet alleen basisrapportages. Het is mogelijk verder in te zoomen op het daadwerkelijke gebruik door individuele gebruikers en dergelijke. Een overzicht waar dit goed inzichtelijk wordt is het gebruik van mobiele devices per OS. Het eerste overzicht geeft weer welke platformen gebruikt worden om te verbinden met Office 365. Vervolgens kan verder ingezoomed worden op wat voor typen telefoons dan daadwerkelijk gebruikt worden. Per device type kan vervolgens een overzicht verkregen worden welke gebruikers dit dan zijn.

Mobiledevices

4ward365 helpt ons uiteindelijk om inzicht te krijgen in het daadwerkelijke gebruik van Office 365. Dit geeft dan de mogelijkheid om acties uit te zetten. Is de adoptie van OneDrive laag? Wellicht moeten we trainingen voor OneDrive verzorgen. Groeien specifieke SharePoint Site Collecties continue, anticipeer op deze groei en wijs voldoende ruimte toe of ga het gesprek aan met de gebruikers.

Wil je ook met 4ward365 aan de slag gaan? Vraag een gratis demo aan: http://bit.ly/11BhoAJ

29 maart 2013

Technisch beheer bij 538 voor War Child

De IT-medewerkers en dan in het bijzonder Jeroen van 538 doen het IT-beheer van de Office 365 omgeving die in gebruik is voor de actieweek 538 voor War Child. Alexander Josiassen; "De rol van de IT-beheerder wijzigt".

28 maart 2013

Beveiliging van 538 voor War Child, een kijkje achter de schermen

In 9 dagen worden 8 steden bezocht door 538 in het kader de actie 538 voor War Child. Om de communicatie en samenwerking goed te laten verlopen wordt Office 365 ingezet tijdens de actieweek. Beveiliging is hierbij natuurlijk van groot belang.

27 maart 2013

Kijkje achter de schermen bij 538 voor War Child. Social als samenwerkingstool

538 voor War Child is een enorm uitdagend evenement. Om zo'n evenement waar talloze mensen bij betrokken zijn goed te laten verlopen is het delen van informatie en actiepunten heel belangrijk. Om dit te kunnen doen worden social tooling en de oude traditionele Excel sheets ingezet. Kijk hoe de regisseurs goed door de dag heen wandelen.

26 maart 2013

Zelf bepalen hoe je wilt communiceren in Office 365

Deze week communiceren medewerkers van 538 veel met nieuwe middelen zoals Lync. Maar e-mail blijft populair, ook omdat Outlook veel communicatiestromen bij elkaar brengt.

De Outlook webapp van Office 365 is vernieuwd. Mensen hebben nu dezelfde ervaring in de browser als op de desktop. Outlook beheert mail, agenda en contacten en laat deze integreren. Het organiseren van een vergadering is daardoor makkelijker. Hiervoor biedt Outlook veel handigheden.

Lees verder op de 538 voor War Child website

25 maart 2013

Op pad met 538 technisch producer Edwin

Edwin van de Wiel is de technisch probleemoplosser van 538. Samen met Danny Burlage kijkt hij naar de mogelijkheden van Office 365 in zijn werk.

Hij heeft de hele nacht doorgewerkt en zit nu aan de lunchtafel. "De vrachtwagens mochten vanwege de wind niet over de Afsluitdijk. Dus toen moesten ze omrijden over ​de brug bij Lelystad." Gevolg: een dik uur vertraging en een gespannen opbouw.

Lees verder op 538 voor War Child.

23 maart 2013

Eerste aflevering ‘Office 365 helpt’

Tijdens 538 voor War Child gaan medewerkers van de radiozender voor het eerst aan de slag met het nieuwe Office 365. De software moet helpen de hectische actieweek extra soepel te laten verlopen. Volg het team in deze 8-delige serie en zie wat hun ervaringen zijn met Office 365.​

15 maart 2013

Office 365 User Group Nederland nu op Yammer

De Office 365 User Group heeft inmiddels zijn eigen Yammer netwerk gekregen. Inmiddels zijn bijna 300 mensen lid van. Deelname aan de Yammer groep is net als de User Group gratis. Je kunt je aanmelden voor de user group via de onderstaande link. Vervolgens moet je geaccepteert worden (kan helaas niet automatisch) waarna je toegang krijgt:

https://www.yammer.com/office365ugnl/

Danny Burlage
MVP Office 365

MVP Office 365