13 posts categorized "Cloud"

21 juni 2011

Computable: Publieke clouddiensten wordt miljardenbusiness

In 2015 wordt wereldwijd 72,9 miljard dollar aan publieke clouddiensten uitgegeven, aldus onderzoeksbureau IDC. Het toenemend gebruik van mobiele apparatuur, sociale netwerken en het analyseren van big data zorgt voor een grotere vraag naar clouddiensten. Volgens het onderzoeksbureau is dit goed nieuws voor ict-leveranciers en -dienstverleners, die goede zaken kunnen gaan doen met het aanbieden van publieke cloudiensten.

Lees verder op de computable website

Inmiddels zien wij bij Wortell hetzelfde gebeuren op het gebied van Office 365. Het aantal projecten en aanvragen voor projecten groeit enorm. Overigens is dit in veel gevallen wel een hybriede scenario waarbij de lokale omgeving niet wordt uitgefaseerd maar nog steeds in gebruik blijft.

05 mei 2011

Migreren naar #Office365 (voor #BPOS gebruikers) #Wortell

Eerder schreef ik een stukje over wat Office 365 nu precies is. Tevens heb ik een artikel geschreven over de voorbereidingen die getroffen kunnen worden voor de migratie naar Office 365. Het is goed te weten dat Microsoft inmiddels is begonnen met het informeren van haar bestaande BPOS klanten over de opkomende migratie naar Office 365. Speciaal hiervoor is een gids geschreven waarin de complete transitie beschreven staat. In de gids wordt ondermeer onderstaand aangegeven:

Een van de belangrijkste voordelen van Microsoft Online Services is dat klanten de serversoftware niet opnieuw hoeven te implementeren of bij te werken en ook geen gegevens hoeven te migreren wanneer nieuwe functies en mogelijkheden beschikbaar komen of services wordt bijgewerkt. Dit geldt ook voor het overgangsproces dat de nieuwe functies en mogelijkheden van Microsoft Office 365 mogelijk maakt. Alle updates van de serverinfrastructuur en de gegevensmigratie worden afgehandeld door Microsoft. Microsoft doet er alles aan om ervoor te zorgen dat de overstap van BPOS naar Office 365 eenvoudig is voor klanten met minimale onderbrekingen voor eindgebruikers en zal de veiligheid en integriteit van klantgegevens te allen tijde garanderen.

Microsoft zal dus de volledige migratie naar het nieuwe platform voor haar rekening nemen. Wel zullen klanten zelf ook nog activiteiten moeten uitvoeren. Deze activiteiten zijn overigens grotendeels alleen nodig om ervoor te zorgen dat de integratie tussen lokale netwerken (denk aan desktop software en single sign on met de AD) naadloos zullen werken na de migratie. Indien de voorbereidingen niet getroffen worden is een optimale samenwerking met die lokale omgeving niet mogelijk. De minimale systeemvereisten voor Office 365 zijn tevens hier vermeld.

Van klanten wordt het volgende verzocht om de migratie soepel te laten verlopen:

  • Reageren op verzoeken van Microsoft om een overstapdatum te plannen
  • Software op de computers van eindgebruikers bijwerken, zodat deze voldoet aan de systeemvereisten
  • Software op computers van eindgebruikers zo nodig configureren
  • Active Sync-apparaten van eindgebruikers opnieuw configureren
  • Eindgebruikers zo nodig informeren en trainen
  • Optioneel: een lokale Active Directory Federation Services-server implementeren als u ervoor kiest eenmalige aanmelding op basis van ADFS te implementeren.
  • Optioneel: een lokale Exchange Server 2010 CAS-rol implementeren als u een gecombineerde Exchange-implementatie van lokaal en cloud gebruikt en beschikbaarheidsinformatie en andere gegevens tussen servers wilt delen

IN de beschikbaar gestelde gids wordt aangegeven dat bestaande klanten ongeveer vier maanden na lancering van Office 365 daadwerkelijk naar de nieuwe dienst kunnen migreren. Onlangs is Microsoft gestart met de Beta van Office 365. Wanneer de precieze lancering van Office 365 plaats zal vinden is echter nog niet bekend. De enige aankondiging die Microsoft hierover gedaan heeft is dat dit nog in 2011 zal plaatsvinden. Doorgaans gebeurt de lancering van dergelijke nieuwe producten tijdens grote evenementen.

Huidige gebruikers van BPOS moeten binnen 12 maanden na lancering van Office 365 daadwerkelijk migreren naar Office 365. Daarmee wordt eigenlijk gezegd dat BPOS klanten die momenteel nog gebruik maken van bijvoorbeeld Outlook 2003 binnen 12 maanden na lancering van Office 365 hun desktop software moeten upgraden naar Office 2007 of hoger. Iedereen die voor die tijd nog geen gebruik maakt van Windows XP SP3 (of hoger) is mijns inziens hoe dan ook onverantwoord bezig, maar wordt tevens verplicht om eerder gemigreerd te zijn naar Windows XP SP3 of hoger.

Verder is voor iedereen die momenteel een beta heeft aangevraagd van belang om te weten dat een migratie van de huidige Beta accounts naar de finale versie van Office 365 niet mogelijk is.

29 maart 2011

Regels voor Cloud Computing op Europees niveau

Eindelijk iemand die regels wil gaan opstellen voor het gebruik van cloud computing. Neelie Kroes, Eurocommisaris voor de Digitale media, en natuurlijk een van de meest bekendste Nederlanders in Brussel, zet cloud computing nu op de agenda. Mooi want vooralsnog loopt wetgeving hopeloos achter bij de alsmaar toenemende digitale wereld. Zodra Kroes met haar regels komt zal, mits ze de handen van de lidstaten opeen krijgt, wet en regelgeving rondom zaken als privacy, databeveiliging en juridische verantwoordelijkheid worden opgesteld. Belangrijk omdat hier op dit moment veel onduidelijkheid over bestaat bij een groot gedeelte van de organisaties die cloud computing overwegen. Huidige leveranciers van cloud diensten helpen hier niet allemaal aan mee. Onlangs nog deed het hoofd juridische zaken van Google een uitspraak over hun voorwaarden, waarbij hij de woorden dat klanten niet moeten zeiken in zijn mond nam (Lees het artikel in het Algemeen Dagblad hierover). Ongetwijfeld zijn deze woorden enigszins uit hun context getrokken maar de algemene stelling is veelzeggend.

Op de Computable website meer over de voorstellen van Kroes: http://www.computable.nl/artikel/ict_topics/cloud_computing/3856334/2333364/kroes-pleit-voor-euregels-cloud-computing.html

13 januari 2011

Google: Klanten moeten niet zeiken…

Uniek artikel op Webwereld:

Ondanks eerdere beloften biedt Google geen garanties dat privacy- en bedrijfsgevoelige data binnen Europa blijven. "Klanten moeten verder niet zeiken," vindt de jurist van Google.

Google weigert aan de wens van veel organisaties tegemoet te komen om privacy- en bedrijfsgevoelige data binnen de grenzen van de EU op te slaan. Concurrenten als Microsoft en Amazon bieden wel zo'n Europese cloud, waarmee data van burgers en bedrijven gegarandeerd binnen de EEG blijven.

Lees verder op webwereld…

26 oktober 2010

Goud in de Cloud: Microsoft over Cloud diensten

Onder de titel Goud in de Cloud zal Microsoft een drietal sessies speciaal voor partners verzorgen. Deze Goud in de Cloud sessies zijn bedoeld om Microsoft partners te laten zien welke kansen de cloud voor hun organisatie kan bieden.

Lees verder op het Microsoft Partner Portal

25 oktober 2010

Wat kan Office 365 voor u betekenen? #office365

4 november aanstaande organiseert Wortell een workshop voor al haar relaties die geinteresseerd zijn in Microsoft Online Services en Microsoft Cloud diensten. Tijdens de workshop zullen wij dieper ingaan op BPOS en Office 365.

Wil je meer informatie hebben of jezelf inschrijven? Kijk even op onze website: http://www.wortell.nl/evenementen/workshop-cloud-computing/

20 oktober 2010

De lancering van Office 365 #wortell #office365

Vanmiddag heeft Microsoft in San Francisco de nieuwe versie van BPOS gelanceerd onder de naam Office 365. Ik had het geluk hierbij aanwezig te mogen zijn. Een kort verslag.

Terwijl het in Nederland inmiddels 4 uur in de middag is, is het hier in San Francisco 7 uur 's morgens. Office 365 wordt gelanceerd door Kurt DelBene, Chris Caposela en Betsy Webb van Microsoft. Bij de feitelijke lancering is een kleine groep van derden aanwezig. Dit zijn de zogenaamde Launching Partners (zoals Wortell, PointBridge, Ingram Micro) en Launching Customers (zoals Starwood Hotels en GAP). Daarnaast is een hele grote groep mensen uit de pers aanwezig. Samen met PointBridge en de medewerkers van Microsoft hebben we een laatste voorbereidingsontbijt waarbij de dag nog even wordt doorgenomen.

Het is inmiddels 7:30 in San Francisco (16:30 in Amsterdam). We gaan onderweg van het hotel waar we verblijven naar St. Regis waar de feitelijke lancering zal plaatsvinden. Aangekomen bij de St. Regis blijkt de ruimte mooi aangekleed te zijn. De mensen van de pers zijn reeds aanwezig.

8 uur in San Francisco. Het moment van de waarheid is aangebroken.

Betsy Webb, als General Manager verantwoordelijk voor Office 365, doet een introverhaal. Daarbij noemt ze de launching customers en launching partners (waaronder Wortell). Kurt DelBene neemt het stokje over en praat over de ontwikkelingen die hebben plaatsgevonden in de markt. Daarbij introduceert hij Office 365. De nieuwe naam van het online platform BPOS. Chris Caposela mag het algemene verhaal afsluiten. Hij verteld over de mogelijkheden van het nieuwe platform. De hele presentatie is uitgezonden middels een webcast.

Nu het algemene verhaal is afgerond begint de pers sessie. Daarbij sta ik samen met de andere launching partners op het podium om vragen te beantwoorden. Dit aan journalisten van ondermeer Forbes, de New York Times, CNet en andere bekende (vooral Amerikaanse) bladen. Tot slot zijn er individuele gesprekken met de pers. Uiteindelijk wordt afgesloten met een lunch.

Meer informatie:

Over de komende weken zal ik nog wel het een en ander posten over de nieuwe mogelijkheden van Office 365 en de wijze waarop dit ICT zal veranderen (tenminste in mijn ogen).

Enkele foto's

De lobby van het hotel hangt helemaal vol met banners van Office. Nergens is echter aangegeven dat de sessie zal gaan over Office 365:

Betsy Webb opent de sessie. Doet tevens de aankondiging dat de sessie als live webcast wordt uitgezonden:

Een overzicht van enkele bestaande klanten op Microsoft Online Services:

Kurt DelBene introduceert Office 365:

Chris Caposela over Office 365 for Small BUsinesses

Chris Caposela over Office 365 for Enterprises:

Betsy Webb met haar afsluitende opmerkingen en aankondiging waar meer informatie te vinden is:

19 oktober 2010

BPOS wordt Office 365!

Vanmorgen heeft Microsoft in San Francisco aangekondigd dat de nieuwe versie van BPOS de naam Office 365 krijgt. Office 365 zal gebaseerd zijn op de 2010 versies van Exchange, SharePoint en Lync (hiervoor OCS). Een versie van de Office Web Apps en Office Professional Plus subscription bevatten. Ik had het geluk bij de aankondiging in San Francisco te mogen zijn.

Office 365 is een door Microsoft gehoste en beheerde versie van Exchange, SharePoint, Lync en de Office Web Apps. Microsoft draagt zorg voor de installatie, technische configuratie het onderhoud en beheer van de omgeving. Office 365 is in feite de opvolger van de zeer populaire BPOS (Business Productivity Online Suite). BPOS heeft inmiddels meer dan 40 miljoen betalende klanten.

Office 365 zal volgend jaar beschikbaar zijn voor klanten. Binnenkort zal een gesloten Beta starten waarvan Nederland is uitgezonderd. In deze gesloten Beta kunnen organisaties Office 365 testen en kan Microsoft de opgedane ervaringen van deze Beta gebruiken om een nog betere service te maken.

De aankondiging vanmorgen werd gedaan voor een kleine groep van partners, klanten en journalisten. In totaal waren ongeveer 50 mensen aanwezig. Daarnaast kon de aankondiging live gevolgd worden via de Microsoft Press website: http://www.microsoft.com/presspass/presskits/office

Later vandaag zal ik meer informatie geven over de aankondiging en wat de mogelijkheden van deze nieuwe versie zullen zijn!

Microsoft Online Services / BPOS Workshop

4 November aanstaande zal in ons pand in Lijnden (naast Amsterdam) een workshop plaatsvinden over Cloud Computing. Deze workshop zal primair ingaan op BPOS, de door Microsoft gehoste oplossing voor SharePoint, Exchange en Lync.

Meer informatie: http://www.wortell.nl/evenementen/workshop-cloud-computing/

11 oktober 2010

Mist rondom personal clouds

Vorige week een artikel geplaatst op www.computable.nl over Personal Clouds:

Naast de public cloud en private cloud wordt de afgelopen periode in de media steeds meer aandacht besteed aan de personal cloud. Maar wat is een personal cloud eigenlijk?

Een personal cloud is een verzameling van cloud diensten, gekoppeld aan één specifiek persoon. Grofweg biedt het een oplossing voor mensen die hun informatie op verschillende systemen hebben staan en dit graag centraal zouden willen benaderen. Denk daarbij aan foto's en privé documenten op de computer thuis, privé video's op een media center, muziek en films op een Ipod. Apparaten als mobiele telefoons, e-readers en tablets zijn hierbij nog buiten beschouwing gelaten. In veel gevallen zullen deze apparaten niet of nauwelijks met elkaar verbonden zijn en moet er veel tijd en energie gestoken worden in bijvoorbeeld het overzetten van foto's vanaf een mobiele telefoon of camera naar een computer door middel van kabels.

Read more: http://www.computable.nl/artikel/ict_topics/cloud_computing/3508374/2333364/mist-rondom-personal-clouds.html#ixzz0z7LqTf2T

Danny Burlage
MVP Office 365

MVP Office 365