17 posts categorized "Cloud"

15 april 2015

Slikken of stikken bij migratie naar de cloud

Onlangs heb ik een opiniestuk geschreven in Computable. De titel: Stikken of slikken bij een migratie naar de cloud. Hoewel de titel negatief kan overkomen is het volgens mij geen nadeel dat de cloud niet oneindig kan worden aangepast naar de wens van iedere individuele gebruiker.

Het volledige artikel kun je lezen op de Computable Website: Outsourcen naar de cloud: Slikken of stikken

13 april 2015

Het gebruik van cloud in de zorg

Steeds meer zorginstellingen gebruiken de cloud voor hun IT-infrastructuur. Het is veilig, gemakkelijk in beheer en er kunnen kosten bespaard worden. Meer op: De zorg adopteert de cloud in overvloed

20 maart 2015

Wat is het nut van een business app?

Bij Wortell maken we veel apps. Apps voor bedrijven die hun bedrijfsprocessen willen verbeteren. Maar wat zijn nu de voordelen? Waarom doen organisaties dit? Waarom investeren ze hier tijd en geld in?

Ik heb er een kleine post over geschreven: http://www.wortell.nl/blog/zakelijke-apps-vergroten-de-toegankelijkheid-voor-medewerkers/

18 maart 2015

SharePoint Online als Intranet

SharePoint Online, onderdeel van Microsoft Office 365, wordt door veel organisaties gebruikt als intranet omgeving. Toch zijn er enkele zaken waar je over na moet denken voordat je hieraan begint. In de post die ik samen met Dennis Hoogenraad van Wortell heb gemaakt een verdere uitleg over de aandachtspunten van een intranet op basis van SharePoint Online.

We hebben er ook een presentatie over gegeven. Deze is te bekijken op SlideShare:

21 juni 2011

Computable: Publieke clouddiensten wordt miljardenbusiness

In 2015 wordt wereldwijd 72,9 miljard dollar aan publieke clouddiensten uitgegeven, aldus onderzoeksbureau IDC. Het toenemend gebruik van mobiele apparatuur, sociale netwerken en het analyseren van big data zorgt voor een grotere vraag naar clouddiensten. Volgens het onderzoeksbureau is dit goed nieuws voor ict-leveranciers en -dienstverleners, die goede zaken kunnen gaan doen met het aanbieden van publieke cloudiensten.

Lees verder op de computable website

Inmiddels zien wij bij Wortell hetzelfde gebeuren op het gebied van Office 365. Het aantal projecten en aanvragen voor projecten groeit enorm. Overigens is dit in veel gevallen wel een hybriede scenario waarbij de lokale omgeving niet wordt uitgefaseerd maar nog steeds in gebruik blijft.

05 mei 2011

Migreren naar #Office365 (voor #BPOS gebruikers) #Wortell

Eerder schreef ik een stukje over wat Office 365 nu precies is. Tevens heb ik een artikel geschreven over de voorbereidingen die getroffen kunnen worden voor de migratie naar Office 365. Het is goed te weten dat Microsoft inmiddels is begonnen met het informeren van haar bestaande BPOS klanten over de opkomende migratie naar Office 365. Speciaal hiervoor is een gids geschreven waarin de complete transitie beschreven staat. In de gids wordt ondermeer onderstaand aangegeven:

Een van de belangrijkste voordelen van Microsoft Online Services is dat klanten de serversoftware niet opnieuw hoeven te implementeren of bij te werken en ook geen gegevens hoeven te migreren wanneer nieuwe functies en mogelijkheden beschikbaar komen of services wordt bijgewerkt. Dit geldt ook voor het overgangsproces dat de nieuwe functies en mogelijkheden van Microsoft Office 365 mogelijk maakt. Alle updates van de serverinfrastructuur en de gegevensmigratie worden afgehandeld door Microsoft. Microsoft doet er alles aan om ervoor te zorgen dat de overstap van BPOS naar Office 365 eenvoudig is voor klanten met minimale onderbrekingen voor eindgebruikers en zal de veiligheid en integriteit van klantgegevens te allen tijde garanderen.

Microsoft zal dus de volledige migratie naar het nieuwe platform voor haar rekening nemen. Wel zullen klanten zelf ook nog activiteiten moeten uitvoeren. Deze activiteiten zijn overigens grotendeels alleen nodig om ervoor te zorgen dat de integratie tussen lokale netwerken (denk aan desktop software en single sign on met de AD) naadloos zullen werken na de migratie. Indien de voorbereidingen niet getroffen worden is een optimale samenwerking met die lokale omgeving niet mogelijk. De minimale systeemvereisten voor Office 365 zijn tevens hier vermeld.

Van klanten wordt het volgende verzocht om de migratie soepel te laten verlopen:

  • Reageren op verzoeken van Microsoft om een overstapdatum te plannen
  • Software op de computers van eindgebruikers bijwerken, zodat deze voldoet aan de systeemvereisten
  • Software op computers van eindgebruikers zo nodig configureren
  • Active Sync-apparaten van eindgebruikers opnieuw configureren
  • Eindgebruikers zo nodig informeren en trainen
  • Optioneel: een lokale Active Directory Federation Services-server implementeren als u ervoor kiest eenmalige aanmelding op basis van ADFS te implementeren.
  • Optioneel: een lokale Exchange Server 2010 CAS-rol implementeren als u een gecombineerde Exchange-implementatie van lokaal en cloud gebruikt en beschikbaarheidsinformatie en andere gegevens tussen servers wilt delen

IN de beschikbaar gestelde gids wordt aangegeven dat bestaande klanten ongeveer vier maanden na lancering van Office 365 daadwerkelijk naar de nieuwe dienst kunnen migreren. Onlangs is Microsoft gestart met de Beta van Office 365. Wanneer de precieze lancering van Office 365 plaats zal vinden is echter nog niet bekend. De enige aankondiging die Microsoft hierover gedaan heeft is dat dit nog in 2011 zal plaatsvinden. Doorgaans gebeurt de lancering van dergelijke nieuwe producten tijdens grote evenementen.

Huidige gebruikers van BPOS moeten binnen 12 maanden na lancering van Office 365 daadwerkelijk migreren naar Office 365. Daarmee wordt eigenlijk gezegd dat BPOS klanten die momenteel nog gebruik maken van bijvoorbeeld Outlook 2003 binnen 12 maanden na lancering van Office 365 hun desktop software moeten upgraden naar Office 2007 of hoger. Iedereen die voor die tijd nog geen gebruik maakt van Windows XP SP3 (of hoger) is mijns inziens hoe dan ook onverantwoord bezig, maar wordt tevens verplicht om eerder gemigreerd te zijn naar Windows XP SP3 of hoger.

Verder is voor iedereen die momenteel een beta heeft aangevraagd van belang om te weten dat een migratie van de huidige Beta accounts naar de finale versie van Office 365 niet mogelijk is.

29 maart 2011

Regels voor Cloud Computing op Europees niveau

Eindelijk iemand die regels wil gaan opstellen voor het gebruik van cloud computing. Neelie Kroes, Eurocommisaris voor de Digitale media, en natuurlijk een van de meest bekendste Nederlanders in Brussel, zet cloud computing nu op de agenda. Mooi want vooralsnog loopt wetgeving hopeloos achter bij de alsmaar toenemende digitale wereld. Zodra Kroes met haar regels komt zal, mits ze de handen van de lidstaten opeen krijgt, wet en regelgeving rondom zaken als privacy, databeveiliging en juridische verantwoordelijkheid worden opgesteld. Belangrijk omdat hier op dit moment veel onduidelijkheid over bestaat bij een groot gedeelte van de organisaties die cloud computing overwegen. Huidige leveranciers van cloud diensten helpen hier niet allemaal aan mee. Onlangs nog deed het hoofd juridische zaken van Google een uitspraak over hun voorwaarden, waarbij hij de woorden dat klanten niet moeten zeiken in zijn mond nam (Lees het artikel in het Algemeen Dagblad hierover). Ongetwijfeld zijn deze woorden enigszins uit hun context getrokken maar de algemene stelling is veelzeggend.

Op de Computable website meer over de voorstellen van Kroes: http://www.computable.nl/artikel/ict_topics/cloud_computing/3856334/2333364/kroes-pleit-voor-euregels-cloud-computing.html

13 januari 2011

Google: Klanten moeten niet zeiken…

Uniek artikel op Webwereld:

Ondanks eerdere beloften biedt Google geen garanties dat privacy- en bedrijfsgevoelige data binnen Europa blijven. "Klanten moeten verder niet zeiken," vindt de jurist van Google.

Google weigert aan de wens van veel organisaties tegemoet te komen om privacy- en bedrijfsgevoelige data binnen de grenzen van de EU op te slaan. Concurrenten als Microsoft en Amazon bieden wel zo'n Europese cloud, waarmee data van burgers en bedrijven gegarandeerd binnen de EEG blijven.

Lees verder op webwereld…

26 oktober 2010

Goud in de Cloud: Microsoft over Cloud diensten

Onder de titel Goud in de Cloud zal Microsoft een drietal sessies speciaal voor partners verzorgen. Deze Goud in de Cloud sessies zijn bedoeld om Microsoft partners te laten zien welke kansen de cloud voor hun organisatie kan bieden.

Lees verder op het Microsoft Partner Portal

25 oktober 2010

Wat kan Office 365 voor u betekenen? #office365

4 november aanstaande organiseert Wortell een workshop voor al haar relaties die geinteresseerd zijn in Microsoft Online Services en Microsoft Cloud diensten. Tijdens de workshop zullen wij dieper ingaan op BPOS en Office 365.

Wil je meer informatie hebben of jezelf inschrijven? Kijk even op onze website: http://www.wortell.nl/evenementen/workshop-cloud-computing/

Danny Burlage
MVP Office 365

MVP Office 365