« Publiek 360: Case Management op SharePoint | Hoofdmenu | SharePoint 2010 op IPON #SP2010NL »

02 maart 2010

SharePoint OOTB (= Out of the Box) in het onderwijs

Af en toe kom je van die voorbeelden tegen die je versteld doen staan over de creativiteit die sommige personen hebben. Op deze manier wees iemand mij ook op de oplossingen die Arne Horst heeft gemaakt met behulp van de standaard SharePoint componenten. Arne heeft door gebruik te maken van diverse SharePoint componenten een alternatief ontwikkeld voor traditionele elo's als BlackBoard en digitale portfolio's zoals het portfolio van Winvision. Hieronder een presentatie die Arne heeft gegeven bij de SharePoint SIG op Fontys:


De meest tot de verbeelding sprekende voorbeelden:

Blikkies: (integratie Weblog & Wiki)

1) 'Bliki ePortfolio'(ook geassocieerd met de van mij afkomstige termen 'Blogfolio' en 'Competentiewiki').

Een ePortfolio waarbij de Web2.0 tool Weblogs en Wiki's met elkaar zijn geïntegreerd. Ik ben daarin de eerste ter wereld en heb deze tool o.m. tijdens de keynote gepresenteerd van SamSam 2009 at Microsoft Edu. Op www.bliki.nl (en redirect www.Blogfolio.nl / www.Competentiewiki.nl) is meer informatie, live demo en recensies te lezen (onder meer lovende recensies van 'ICT&Onderwijsgoeroe' Wilfred Rubens). Primaire doelgroep: studenten  Status: meerdere pilots bij diverse opleidingen. Momenteel hogeschoolonderzoek gaande in een productvergelijking met Winvision DPF en inzet van Blackboard CS als ePortfolio.

2) Blikje Project.Op dezelfde wijze een integratie van Weblog en Wiki (Bliki).

Een spin-off van Bliki ePortfolio, maar dan 'projectmanagement' als uitgangspunt. Meer informatie en link naar demo onder meer via mijn weblog: 'Blikkies': Demo van 'Blikje Project' v0.7 online (Bliki.nl)

De beide Blikkies kennen een soortgelijke workflow. Zie schema: De Workflow Cyclus in de Blikkies (Portfolio en Project)

Primaire doelgroep: projectmanagement Status: nulversie online en eerste feedback via een test bij projectmanager bij een verzekeringsmaatschappij (off the record).

3) Wicked Weblog (a Blogical Wiki)– Een andere integratie van Weblogs en Wiki's.

Tool geschikt voor breed publiek. Dit zou wel eens de Killer App kunnen worden. Over 5 jaar geen weblogs en wiki's meer maar enkel Wicked Weblogs.. Zou mooi zijn. 100% integratie: dezelfde tekst is automatisch 100% weblogfunctionaliteit als 100% Wiki. Onder meer gepresenteerd tijdens De Onderwijsdagen 2009. Zie o.m. schema: Model workflow in the Wicked Weblog (a blogical wiki)

Doelgroep: idem als gebruikers van Blogs en Wiki's. Status: Concept verwerkt tot nulversie en live demo 2009 beschikbaar (veel 'bezoek' uit de USA op site).

4) De Digitale Muurkrant. Een (blog)krant, (extra)netvibes en social network.

Momenteel in een artikel uitgelicht op SURFspace.nl: De Digitale Muurkrant uitgelegd.

Doelgroep: bloggende, publicerende actoren binnen een organisatie/interessegebied/beroepsgroep.

TrackBack

TrackBack URL van dit bericht:
http://www.typepad.com/services/trackback/6a010534dbe74a970c01310f52c316970c

Listed below are links to weblogs that reference SharePoint OOTB (= Out of the Box) in het onderwijs:

Reacties

Feed You can follow this conversation by subscribing to the comment feed for this post.

De reacties op dit bericht zijn afgesloten.

Danny Burlage
MVP Office 365

MVP Office 365